KEP Bordro sistemi yasal olarak ne kadar geçerli?
KEP Bordro ile ilgili yargıtay, istinaf, temyiz, mahkeme kararları ne diyor?

KEP Bordro Mahkeme Kararları neler?

Tüm bu soruların cevabını bu makalemizde bölge istinaf mahkemesi kararını baz alarak verdik.

Samsun Bölge Adliye Mahkemesi 8. Hukuk Dairesinin vermiş olduğu İstinaf Kararını inceleyecek olursak:

Söz konusu mahkeme kararında KEP adresi üzerinden çalışana gönderilen maaş bordrosu (ücret pusulasının) geçerli olmadığı belirtilmiş.

KEP adreslerine gönderilen maaş bordrolarıyla ilgili olarak aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur. Ve açılan dava sonucunda işveren haksız bulunmuştur.

“Davalı yanca, davacının 2020 Ocak ayı ve sonrasına ilişkin bordrolarının kayıtlı elektronik posta adresine tebliğ edilmesi ve davacının bir itirazının bulunmaması nedeniyle söz konusu bordroların imzalı olduğunun ve aksinin yazılı delil ile ispatlanması gerektiği iddia etmiş ise de;
söz konusu durumun bu kayıtların sadece davacı yana tebliğ edildiğine ilişkin delil niteliğinde bulunduğu, söz konusu bordroların ıslak veya elektronik imza ile imzalanmadığı müddetçe davacı açısından bağlayıcı nitelik taşımayacağı, dosyaya bu yönde bir kayıt da sunulmadığı anlaşıldığından söz konusu bordroların imzasız olduğu kabulüyle bu bordrolarda bulunan tahakkukların mahsup edilmek suretiyle tanık anlatımlarına itibarla hüküm kurulmasında herhangi bir hata bulunmamaktadır.
Davalı vekilinin buna ilişen istinaf itirazları yerinde değildir.”

Söz konusu dava neticesinde işverenin istinaf talebi reddedilmiştir.

KEP BORDRO MAHKEME KARARININ ASLINI GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

KEP BORDRO YARGITAY İSTİNAF MAHKEME KARARI

İŞVEREN ALEYHİNE SONUÇLANAN KEP MAAŞ BORDROSU KARARI

KEP üzerinden çalışanlara gönderilen maaş bordrolarının yasal olarak geçerli olmadığıyla ilgili verilen mahkeme kararı sonucunda;
piyasada KEP Bordro olarak bilinen, KEP adreslerinden çalışanların KEP adreslerine gönderilen maaş bordrolarının alıcı tarafından ıslak veya elektronik imza ile imzalanmadığı müddetçe bağlayıcı nitelik taşımayacağı belirtilmiştir.

Bölge İstinaf Mahkemesinin belirtmiş olduğu karar neticesinde KEP adreslerinden gönderilen maaş bordrosu ve ücret pusulalarının çalışanlar tarafından ıslak veya elektronik imza ile imzalanmamasından dolayı çalışanlar açısından bağlayıcılık teşkil etmediği belirtilmiştir.
4857 sayılı İş Kanunu açısından işverenin yükümlülüğünü yerine getirmediği vurgulanmıştır.

Peki İş Kanununa göre maaş bordroları yani çalışanlara ait ücret pusulaları yasal geçerli bir şekilde nasıl tebliğ edilmesi gerekiyor.

4857 sayılı İş Kanunu 37. Maddesi:
“İşveren işyerinde veya bankaya yaptığı ödemelerde işçiye ücret hesabını gösterir imzalı
veya işyerinin özel işaretini taşıyan bir pusula vermek zorundadır.”

Kanuna göre işverenin ücret pusulasını çalışana teslim ettiğine ve onaylattığına dair iki tane ispat yükümlülüğü vardır.

Çalışanların maaş bordrolarını yasal geçerli bir biçimde gönderen ve 5070 sayılı E-İmza Kanunu çerçevesinde Zaman Damgasıyla onay ve ret işlemlerini sağlayan yazılım çözümümüz E-BORDRO ile ilgili ayrıntılı bilgi için sayfamıza bakınız.