...

E-DÖNÜŞÜM ÇÖZÜMLERİ

Karkep E-Dönüşüm Sistemleri
  • Ayrıntılı bilgi için +90.505.415.7444 hemen arayın!
E-FATURA

E-Fatura, Vergi Usul Kanunu gereği bir faturada bulunması gereken tüm bilgileri barındıran kağıt fatura ile aynı hukuki niteliğe sahip elektronik belgedir.
E-Fatura Kapsamı
2023 e-Fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu bulunan mükellefler kimlerdir?
Vergi Usul Kanunu 509 No'lu Genel Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair 535 No'lu Tebliğ kapsamında 2023 yılında e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu aşağıdaki gibidir.
• Brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı), 2022 ve müteakip hesap dönemleri için 3 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler,
• Gerek kendi internet siteleri gerekse de platformlar üzerinden E-Ticaret faaliyetinde bulunan mükelleflerden; 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar,
• Gayrimenkul inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden; 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar,
• Motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden; 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar,
• İnternet ortamında ilan yayınlayanlar ile internet reklamcılığı hizmet aracılarının 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar, 1 Temmuz 2023 tarihine kadar başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına geçmek zorundalar.

e-Ticaret e-Fatura zorunluluğu nedir? İnternet üzerinden satış yapanlarda 2023 yılı için e-Fatura zorunluluğun kapsamı nedir?
Gerek kendi siteleri gerekse de aracı hizmet sağlayıcılarına ait internet sitelerinde, diğer her türlü elektronik ortamda mal ya da hizmet satışı gerçekleştiren mükelleflerden; 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri, brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar, 1 Temmuz 2023 tarihine kadar başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına geçmek zorundalar.

E-ARŞİV FATURA

E-Arşiv Fatura, faturaların elektronik ortamda oluşturulması / gönderilmesi ve ikinci nüshalarının da yine elektronik olarak ibraz edilmesini sağlayan uygulamadır.

e-Arşiv Fatura’nın Avantaj ve Üstünlükleri
İkinci nüsha faturaların fiziksel koşullardan etkilenmeden, kolay ve güvenli biçimde muhafaza eder,
KEP ile gönderilmesi halinde teslim garantisi ve tahsilat süre avantajı sağlar,
Matbu fatura bastırma gerekliliğini ortadan kaldırır,
Kargo ve kurye maliyetinden tasarruf sağlar,
Arşivleme maliyetini önemli oranda azaltır,
Dijital dönüşümünüze hız kazandırır.

E-DEFTER

E-Defter, kanunen tutulması zorunlu olan yevmiye ve büyük defterlerin elektronik ortamda tutulduğu ve Gelir İdaresi Başkanlığına elektronik imzayla berat verildiği sistemdir. Tüm kayıtlar standart bir xml formatında hazırlanır. Bu uygulamayla daha hızlı ve verimli bir denetim amaçlanmıştır. Yasa gereği 10 milyon üzerinde cirosu olan firmaların zorunlu olarak e-defter uygulamasına geçmeleri gerekmektedir. Ayrıca e-defter sistemine gönüllü olarak geçmek de mümkündür. e-Deftere gönüllü geçiş yapan firmanın elektronik fatura kullanıcısı olması zorunlu değildir. Zorunlu geçiş yapması gereken firmalar sene başında, gönüllü geçiş yapanlarsa dönem içerisinde e-defter uygulamasına geçiş yapılabilir. Şahıs firmaları ve tüzel firmalar e-defter kullanıcısı olabilirler.

Platform Desteği ve Birlikte Çalışabilirlik Esaslarına Uyum
(e-Defter) ile Vergi Usul Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu kapsamında kağıt üzerinde tutulması zorunlu olan yevmiye defteri ve büyük defterin elektronik ortamda tutulması, muhafaza ve ibraz edilebilmesi ile açılış ve kapanışlarına ilişkin tasdik işlemlerinin elektronik ortamda yapılması mümkün hale gelmiştir.